đ©âđ PROFESSIONELE ONTWIKKELING
Je loopt wellicht al een poosje met de gedachte rond. Je bent toe aan een nieuwe werkuitdaging. Toch schuif je het nog een beetje voor je uit. Want, waar begin je? En als je dan eenmaal in je nieuwe baan aan de slag gaat, hoe zorg je er dan voor dat je je thuis voelt? In dit artikel geven we je alvast wat tips.
Tekst Ellen Smink
Medische Banenbank
âWerk(t) in zorg en welzijnâ is de slogan van de vacaturesite Medische Banenbank (www.medischebanenbank.nl). De Medische Banenbank is onderdeel van BSL Media & Learning, uitgeverij van vakbladen als Skipr, Nursing en Zorgvisie. Hoewel de naam anders doet vermoeden, vind je op deze site niet alleen medische vacatures maar ook de meest recente vacatures voor secretaresses in de zorg.
“Vraag, voordat je besluit te solliciteren, of je informeel op bezoek kan komen.”
Neem eerst een kijkje
Aaltje Vincent wordt in Nederland alom gezien als een autoriteit op het gebied van solliciteren. Ze schreef er al vijf bestsellers over en deelt haar kennis met zowel sollicitanten als HR- en recruitmentprofessionals. âSolliciteren is hoop op een beter levenâ, is haar stellige overtuiging. âAls die hoop er niet is, solliciteer je niet.â Vanuit die gedachte adviseert ze organisaties en instellingen hun deuren open te zetten voor een informele kennismaking nog voordat iemand besluit te solliciteren. Ze bepleit dat onder andere in haar jongste boek âSolliciteren naar werkgelukâ. âUit onderzoek blijkt dat bijna een derde van alle werkenden al na een jaar vertrekt bij een organisatie omdat er toch geen goede match is tussen de werknemer en de werkgever. Het is tijd dat daar verandering in komt en dat geluk centraal komt te staan in het sollicitatieprocesâ, aldus Aaltje. In haar boek gaat ze uit van een gelijkwaardige positie tussen sollicitant en bedrijf. In plaats van âik hoop dat ik word uitgenodigdâ, moet het, volgens Aaltje, gaan over: âik kies ook!â
Mocht een ziekenhuis of zorginstelling een informele kennismaking niet uit zichzelf aanbieden, vraag dan of het kan. Zo weet je, nog voordat je solliciteert, of je hier op je plek bent en voorkom je een mismatch.
Cv voor haastige lezers
Op haar website (https://aaltjevincent.nl geeft Aaltje je ook tips over het opbouwen van een cv. Omdat recruiters vaak snel door cvâs gaan, adviseert ze sollicitanten hun cv te richten op de haastige lezers. Zet je cv hooguit op twee kantjes A4, waarbij de eerste pagina doorslaggevend moet zijn en leg het accent op je laatste 10 jaar werkervaring. Aaltje raadt ook aan je cv niet in je eentje te maken omdat je dan, volgens haar, nog niet voor dertig procent uit de verf komt. âDat komt omdat wat jij in je werk doet, voor jou heel gewoon is. Dat is vakmanschap dat dan niet op je cv staat. Je bent onbewust bekwaam in je vak. Als je je cv samen met een werk-vind-maatje of coach maakt, word je bewust bekwaamâ, aldus Aaltje.
“Richt je cv op haastige lezers. Twee kantjes A4 is genoeg.”
Denk aan de zoekwoorden
In het interview met MargĂŽt van Brakel lezen we over de vele taken die AI op dit moment al van de mens kan overnemen. Dat geldt met name ook bij werving & selectie. Dat begint al bij het selecteren van cvâs. Met behulp van een AI-kandidaatvolgsysteem (ATS) kunnen recruiters en HR-managers cv’s labelen, rangschikken en doorzoeken op relevante functie-eisen. De ATS checker zoekt in cv’s op trefwoorden en kwalificaties die van te voren door de werkgever zijn ingegeven. Let er daarom op dat je in je cv âzoekwoordenâ uit de vacatureteksten opneemt en woorden die in je werk belangrijk zijn, want het ATS scant de cv’s op deze trefwoorden en rangschikt ze vervolgens op basis van de resultaten.
De eerste weken
Je hebt vooraf infomeel kennisgemaakt met de organisatie, met succes gesolliciteerd en dan ga je aan de slag. Snel integreren in je nieuwe functie vraagt om proactiviteit, nieuwsgierigheid en leergierigheid. Met deze tips start je goed.
Wees proactief en vraag feedback
Maak kennis met het team en de leidinggevenden. Vooral de eerste dag zal je veel nieuwe gezichten zien. Wees proactief in het voorstellen van jezelf. Stel vragen om meer te leren over hun werk en hoe je hen het beste kunt ondersteunen. Omdat je op de eerste dag vast supernerveus bent, raden we je aan alvast wat vragen voor te bereiden. Observeer de eerste dagen goed. Let op hoe collega’s hun taken uitvoeren en vraag om feedback. Wat is hun expertise en waarmee kunnen ze jou helpen?
In onze rondvraag over hoe je het beste in je nieuwe baan kunt starten, kregen we een tip die we je niet willen onthouden: begin in de eerste weken niet meteen met het aandragen van mogelijke verbeteringen in het werk. Dit kan door de leidinggevende wellicht als een pluspunt worden gezien, maar word je door het team niet direct in dank afgenomen. Draai eerst een poosje mee, voordat je onderbouwd met goede argumenten je tips in de groep gooit.
Ken de dresscode
Het kan zijn dat je in je functie als medisch secretaresse een uniform moet dragen. Is dat niet het geval informeer dan vooraf wat de dresscode is voor je werkkleding. Dat voorkomt een onrustige nacht vol zorgen.
Verdiep je in de organisatie
Leer de organisatie kennen en verdiep je in de missie, visie en kernwaarden van het ziekenhuis of de zorginstelling. Dit helpt je om te begrijpen hoe de organisatie werkt en wat er van jou verwacht wordt. Houd een notitieboekje bij met essentiële informatie zoals veelgebruikte afkortingen en procedures. Dit geeft je een handige referentie en verkleint de kans op fouten. Kijk niet alleen naar de geschreven regels, maar vooral ook naar de ongeschreven regels. Ontdek de bedrijfscultuur en leer de groepsdynamiek kennen. Welke dingen kan je wel doen en welke niet? Hoe zit het bijvoorbeeld met de werkplek? Wie zet welke persoonlijke dingen waar neer? Heeft iedereen in de koelkast een eigen plek om je van huis meegenomen lunch neer te leggen, of maakt het niet uit?  Wiens beurt is het voor de koffie en wat trakteer je als je jarig bent? Het lijken kleine zaken, maar juist daarover kunnen de nodige irritaties ontstaan.
Tot slot: wees jezelf en doe je niet anders voor, want je bent goed zoals je bent!