“Soms ben je zo druk met druk zijn dat je de belangrijke dingen in het leven mist.”
Psycholoog, auteur, trainer, podcastmaker en AD-columnist Thijs Launspach is een van de sprekers tijdens Hét Secretaressecongres van november. In de interactieve presentatie ‘Mentaal gezond aan de slag – wat je moet weten over stress’ geeft hij zijn visie over hoe je je mentale gezondheid kunt vergroten en je stressniveau kunt laten dalen. Wij stelden hem alvast wat vragen. Het werd een gesprek over het missen van vlindermomenten, omgaan met tegenstellingen en oppassen voor je intuïtie.
Tekst Ellen Smink
In de aankondiging over jouw presentatie lezen we dat het in deze tijd meer dan ooit nodig is om te investeren in onze mentale gezondheid. Waarom is dat juist nu zo belangrijk?
“Het is mijn filosofie dat hoe complexer en veeleisender de tijden zijn hoe sterker je als mens in je schoenen moet staan. Dat doe je door je mentale gezondheid op peil te houden of te versterken. Dat is namelijk je verdedigingslinie tegen de veeleisende wereld waarin je allerlei dingen moet presteren. Zeker in tijden van prestatiedruk, waarin we veel van ons zelf verwachten, is het des te belangrijker om onze mentale gezondheid in de gaten te houden.”
“Je mentale gezondheid is je verdedigingslinie tegen de veeleisende wereld
waarin je allerlei dingen moet presteren.”
Wanneer ben je mentaal gezond?
“Ja, dat is echt een heel ingewikkelde vraag, omdat daar verschillende definities over bestaan. Mentaal gezond betekent niet dat je altijd alleen maar blaakt van geluk. Het allerbelangrijkste lijkt mij dat je goed kan omgaan met de normale tegenslagen van het leven. Omgaan met teleurstellingen, goed voor jezelf zorgen en op jezelf kunnen vertrouwen; daar gaat het voornamelijk om.”
In jouw boek ‘Fokking druk’ heb je het over dé kenmerken van deze tijd: een vol hoofd, het gevoel achter de dingen aan te lopen en altijd tijd tekort komen. Het levert behoorlijk wat stress op. Tegelijkertijd stel je dat een actief en uitdagend leven juist goed is voor de gezondheid van je brein. Hoe houden we de balans in de gaten?
“Door ten eerste niet al te bang te zijn voor een beetje spanning of een beetje stress. Dat hoort er bij en is inderdaad best goed voor je brein. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden wanneer het omslaat in iets negatiefs. Dat doe je door bij jezelf te letten op de signalen die erop wijzen dat je net over je grens heen bent. Voor sommige mensen is dat hoofdpijn, voor anderen is dat irritatie. Zo zijn er wel honderd verschillende signalen. Tijdens mijn lezing leg ik uit hoe je erachter komt wat jouw waarschuwingssignalen zijn, zodat je, als je die opmerkt, ook kunt ingrijpen.”
“Hoe complexer en veeleisender de tijden zijn hoe sterker je als mens in je schoenen moet staan.”
Je schrijft boeken en columns, hebt een eigen podcast, geeft lezingen, keynotes en workshops over o.a. mentale gezondheid en stressmanagement en we horen en zien je ook nog regelmatig in de media. Gelet op wat je allemaal doet, ontkom jij ook niet aan druk-druk-druk. Hoe neem je jezelf onder handen?
“Soms ben je zo druk met druk zijn dat je de belangrijke dingen in het leven mist. Dan mis je ook die ‘vlindermomenten’, die toevallige geluksmomenten die zomaar op een dag ontstaan. Dat is zonde. Voor mij is het belangrijk om, juist als ik het heel druk heb, af en toe even pauze te nemen. Ik moet daarbij denken aan Jon Kabat Zinn, de grondlegger van de mindfulness-beweging. Hij zei ooit: ‘je zou eigenlijk elke dag een uur moeten mediteren, behalve als je het heel druk hebt, dan twee uur’. Dat zegt iets over het belang van pauzes nemen. Juist op de momenten dat je er eigenlijk te weinig tijd voor hebt omdat je met een volle to-do-lijst zit, heb je die momenten het hardste nodig. Juist dan is het belangrijk om jezelf toe te staan om af en toe een moment rust te nemen.”
Tot slot: in een van je columns in het Algemeen Dagblad schreef je dat het niet zo’n goed advies is om altijd maar naar je gevoel te luisteren. Hoezo niet?
“Omdat je gevoel je nog wel eens in de steek laat. Die column ging over intuïtie. Intuitie kan belangrijk en nuttig zijn, maar vooral als je heel veel ervaring hebt met het soort situaties waarbij je op je intuïtie af gaat. Als dat niet zo is, houd het je over het algemeen juist erg voor de gek. Als we alleen in ons gevoel blijven zitten, schatten we risico’s verkeerd in, zijn we banger voor dingen waar we niet bang voor hoeven te zijn en juist helemaal niet bang voor dingen waar we juist wel een beetje rekening mee zouden moeten houden. Het luisteren naar ons gevoel geeft ons wel een antwoord maar dat hoeft niet een antwoord te zijn dat klopt of juist is met de situatie. Als je er weinig ervaring mee hebt dan roept die intuïtie vaak maar wat op. Het kan dus een goede raadgever zijn, maar niet meer dan dat.”
Tijdens Hét Secretaressecongres van november geeft Thijs in zijn lezing aan welke stappen je kan zetten om je mentale gezondheid te vergroten en geeft hij handreikingen hoe je op een effectieve manier je stressniveau herkent en kunt laten dalen.
“Mentaal gezond betekent niet dat je altijd alleen maar blaakt van geluk.”