16-02-2017 – “Als jij als medisch secretaresse rood zit te zijn en iemand anders komt rood binnen, weet je zeker dat hij rood blijft.” – Interview met gedoegoeroe Frank Schurink
Door Ellen Smink
Heb jij ook van die dagen dat het lijkt of de hele wereld samenspant tegen jou? Je loopt je te ergeren aan van alles en nog wat: die overvolle mailbox, het uitlopen van het spreekuur, je baas die iets onmogelijks van je vraagt, die patiënt die alleen maar loopt te mopperen…
Kortom, het is een en al gedoe. Gedoegoeroe en schrijver van het boek ‘Gedoemanagement’, Frank Schurink weet er alles van. “Gedoe is pas gedoe als jij er gedoe van maakt”, is zijn filosofie. En dat schijnt alles te maken hebben met het groene brein.
Hoezo is gedoe pas gedoe als ik er gedoe van maak?
“We hebben allemaal met gedoe te maken. Gedoe is dus heel normaal. Waar het om gaat, is dat wat jij wel of niet wil doorslaggevend is voor het effect dat gedoe op jou heeft. Gedoe doet iets met ons brein en met ons functioneren. Op het moment dat je door hebt hoe dat werkt, opent zich automatisch een ruimte om je te ontwikkelen. Die ruimte is voor iedereen anders, dus iedereen kan die ontwikkelruimte naar eigen inzicht gebruiken of niet. Iedereen kan het, en als je het doet, zal je merken dat je er ruimschoots voor wordt beloond. Je bent niet alleen verlost van de frustratie die gedoe kan opleveren, maar de vernieuwingscapaciteit van je brein neemt enorm toe. Gedoe kun je managen. Het vereist alleen dat je je bewust bent van je rode en je groene brein. Met je rode brein leef je meer op de automatische piloot. Dat is het brein dat juist op gedoe gefocust is. Met het groene brein reken je daarmee af. Het groene brein is het flexibele brein dat geïnteresseerd is in nieuwe ideeën, de stand waarbij je jezelf kan ontwikkelen.”
Het lijkt zo simpel, maar dat is het vast niet
“Er zit een hele theorie achter. Ik ben er zes jaar mee bezig geweest om het zo simpel te maken. Het is niet mijn bedoeling om het groene brein als het goede brein neer te zetten. Die keus maak je zelf. Met de rode stand is in feite niets mis. Het is je basisstand, je overlevingsstand waarmee je opstaat. Het rode brein handelt eigenlijk niet bewust en houdt niet van verandering. Daardoor is het een heel voorspelbaar brein. Het is ook je comfort zone, want het zorgt ervoor dat je in het leven alleen dingen doet die je kent. Daar is niets mis mee. Het is alleen dat je zelfontwikkeling stopt. Als je op rood staat, gebeurt er niets nieuws in je leven omdat je brein bijna geen nieuwe gedachtes kan ontwikkelen. In het rode brein denk je ook niet, maar heb je gedachten. Je gaat malen, piekeren en twijfelen. Dat lijkt op denken, maar is het niet. Je kan bij jezelf herkennen of je in rood zit als je ergens veel tijd en energie in steekt zonder dat het je iets oplevert.”
Hoe zet je jezelf in een andere stand?
“Dat is een heel eenvoudig knopje. Op het moment dat je merkt dat je rood bent, kan je brein weer nieuwe gedachtes signaleren. Dan weet je dat als een patiënt tegen je snauwt, het niet persoonlijk is. Dat de ander ergens mee zit – dus in rood zit – en dat dat niets met jou te maken heeft. Als je je daarvan bewust bent, kan je het makkelijk naast je neer zetten. Rood triggert rood, dus als jij als medisch secretaresse rood zit te zijn en iemand ander komt rood binnen, weet je zeker dat hij rood blijft. Groen is de kunst van het verleiden. Je kan iemand anders niet dwingen groen te zijn. Je kan jezelf ook niet dwingen groen te zijn. Het gaat erom dat je groen wilt zijn. Vaak heb je niet door dat je rood bent. Rood kan zich zelf namelijk prima verantwoorden en verdedigen. Dus gaat het erom het bij jezelf te herkennen: ik ben rood, ik doe het weer, ik ben weer geïrriteerd… Op het moment dat je ontdekt dat je brein in rood zit, schakel je al automatisch naar groen en heb je de gelegenheid om op nieuwe gedachtes te komen.”
En zo zet je gedoe uit?
“Met het groene brein kan je nieuwe ideeën ontwikkelen die nog niet liggen opgeslagen in het brein en oude ideeën aanpassen. Het gaat daarbij niet alleen om ideeën, maar ook om de bijbehorende beleving, emotie en gedragingen. Je zet gedoe uit door het te herkennen en interesse te tonen in iets nieuws. Als je weet hoe het rode en groene brein werkt, merk je dat je veel meer invloed op je eigen werksfeer hebt dan je tot nu toe vermoedde.”
Teamgedoe
Dit werkt goed voor jou als individu maar zeker ook als groep. Deze workshop is een mooie verkenning om te kijken of een teamsessie interessant is voor jouw afdeling. Dat maakt het veel makkelijker om oplossingen te vinden, waar nu problemen gezien worden. Zo kun je elkaar scherp houden en ondersteunen in het schakelen van rood naar groen.
Meer weten over dit onderwerp? Frank Schurink geeft op 20 april 2017 een workshop tijdens de 17e editie van het Afdelings- en Medisch Secretaressecongres.