De kracht van Hét Secretaressecongres

👩‍🎓 PROFESSIONELE ONTWIKKELING

Een dag vol beleving
21 november is het zover. Op die dag wordt alweer voor de 34ste keer Hét Secretaressecongres voor secretaresses in de zorg georganiseerd. De populariteit voor het congres is nog steeds onverminderd groot. De editie van 21 november is namelijk nu alweer uitverkocht!
Behalve dat er deze dag veel kennis kan worden vergaard, wordt het congres door de deelnemers ook als een ‘feestje’ ervaren. “Leerzaam, gevarieerd, gezellig, inspirerend en motiverend”, vatte deelneemster Janine van Seeters het vorige congres bondig samen. En dat is precies wat de organisatoren voor ogen hebben. “Het moet een dag vol beleving zijn”, zegt congresontwikkelaar Henriëtte Boven. “Secretaresses willen een dag met inhoud, maar het moet geen droog verhaal zijn.”

“De laatste tijd krijgen we ook steeds meer verzoeken om aandacht te besteden aan AI.”

 

Praktische onderwerpen
‘De leukste en meest leerzame dag voor secretaresses in de zorg’, is de ondertitel van Hét Secretaressecongres. Het congres mag dan door velen als een feestje worden ervaren, de kracht zit hem ook in de inspirerende sprekers en de onderwerpen van de workshops. Het programma wordt nauw afgestemd op de wensen van de doelgroep. “We maken het congres echt voor hen”, zegt Henriëtte Boven. “Daarom vragen we bij de evaluatie van het congres altijd welke nieuwe thema’s de secretaresses willen horen. Uit die evaluaties blijkt dat praktische onderwerpen als ‘Outlook tips’ hoog worden gewaardeerd. De laatste tijd krijgen we ook steeds meer verzoeken om aandacht te besteden aan AI.”

De kracht van AI
Dat er naar de secretaresses geluisterd wordt, blijkt. Voor het komende congres is er bijvoorbeeld veel ruimte ingeruimd voor ‘artificiële intelligentie’. Zo neemt Margot van Brakel je mee in de kansen én uitdagingen van AI, waarbij ze vooral naar de mens-kant van AI kijkt. Wat ze daarmee voor ogen heeft, lees je in het inspirerende interview met haar. In twee van de workshops staat AI eveneens centraal. In de workshop ‘Goede teksten schrijven met AI’ vertelt Judith Winterkamp hoe je AI slim kunt inzetten voor je eigen teksten. Marianne Smits laat je in de workshop ‘AI en de assistant: een match made in cyberspace’ zien hoe je je als professionele assistent kunt voorbereiden op de toekomst en vaardigheden kunt ontwikkelen om met AI samen te werken.

“We zien regelmatig dat collega’s van verschillende afdelingen van dezelfde organisatie zich inschrijven zonder dat ze dat van elkaar weten”

 

Geluk in je werk
De workshops over AI zijn een duidelijk voorbeeld hoe Hét Secretaressecongres inspeelt op de actualiteit en het veranderende vak van ‘volgende secretaresse’ naar allround assistent.
Van geheel andere orde is de lezing over werkgeluk van geluksprofessor Patrick van Hees. Doen waar je als persoon goed in bent, is volgens hem een belangrijke voorwaarde voor werkgeluk. Als je de eigenschappen waar je goed in bent in je werk kwijt kunt, heb je, zo weet Patrick, de drie E’s te pakken die je werkgeluk verhogen: Easy, Essential en, de belangrijkste, Energizing: werk dat energie gééft in plaats van dat het energie kost. Tijdens zijn lezing laat Patrick de deelnemers kennismaken met wetenschappelijk geteste geluktips. Want, is zijn overtuiging, je kunt zelf veel doen om gelukkiger te worden. In je werk, maar vooral ook in je privéleven.

Verrassende workshops
Naast aandacht voor praktische onderwerpen, wordt er in de workshops van het congres ook veel aandacht besteed aan onderwerpen die je niet alleen op het werk maar ook privé goed van pas komen. Zo krijgen deelnemers onder andere meer inzicht in hun eigen luistergedrag. “Bewuster luisteren leidt tot meer begrip, betere relaties en effectievere interacties, zowel professioneel als persoonlijk.”, is de stellige overtuiging van de trainers Lisette Chorus en Odette Kopper. Een andere workshop op dit vlak, is die van Kristine Ates. In haar nieuwste workshop laat ze zien hoe je in je werk flexibeler kunt worden en jezelf krachtiger kunt profileren door middel van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Tijdens de workshop leren deelnemers bewuste denk- en gedragspatronen te herkennen en worden tips aangereikt hoe je dat kunt inzetten in de samenwerking met collega’s.

Samen naar het congres
Collega’s bezoeken vaak samen Hèt Secretaressecongres. “We zien regelmatig dat collega’s van verschillende afdelingen van dezelfde organisatie zich inschrijven zonder dat ze dat van elkaar weten”, vertelt Projectmanager Events, Manouk Mens. “Tijdens een van de vorige congressen kwamen van hetzelfde ziekenhuis secretaresses van de afdeling Neurologie en secretaresses van de afdeling Cardiologie die vooraf niet van elkaar wisten dat ze zouden gaan. Toen ze het tijdens het congres ontdekten, werd daar uiteraard om gelachen. Toch denk ik dat het leuker is als je van tevoren andere afdelingen tipt dat collega’s van jouw afdeling van plan zijn te gaan.”

Uitverkocht!
Sinds vorige week is de november-editie van Hèt Secretaressecongres uitverkocht. Vanwege de enthousiaste reacties op de thema’s van november, wordt het programma – uiteraard inclusief de muzikale omlijsting van multivocalist Diederick Ensink! – op het congres van 17 april 2025 herhaald. De inschrijving voor april is inmiddels open.

 

Tekst Ellen Smink